Blog yazılarımızı okumak için tıklayın

Mutluluğun Sırları – 1 Kızgınlığı Hızla Aşmak

Tarih: 01.03.2023 09:00
Mutluluğun Sırları – 1 Kızgınlığı Hızla Aşmak
Birisi size hoşunuza gitmeyen bir kelime söylerse ne yaparsınız? Ne cevap vereceğinizi bilemediğiniz için susup kalır mısınız? Yoksa ağzınıza geleni söyleyip sonra pişman mı olursunuz? Yoksa vermeniz gereken tam cevabı evinize dönerken yolda mı düşünürsünüz? . Gerçekte, duyduğunuz ilk tepkinizden yol çıkmak her zaman faydadan çok zarar getirir. Sözlü saldırıya uğradığınızda otomatik olarak kötü sözler söylemekten kendinizi alıkoyacak ve önce ne yapmanız gerektiğini düşüneceksiniz.
Kendinize Önce Şunu Sorun: “Ben Olsam Ne Hissederdim?”
Birisine kızdığınızda, genellikle olayları kendi bakış açınızdan gördüğünüzü bilirseniz, bu hiç de zor değildir. Empati Cümlesini kullanın: “Ben olsam ne hissederdim?” “Onun yerinde ben olsam, ne hissederdim?” “Eğer bu bana olsaydı, ben ne hissederdim?”. Öteki kişinin davranışından hoşlanmayabilirsiniz, Empati Cümlesi onu anlamanıza yardımcı olur. Konfüçyüs’ün dediği gibi, “Kişi ne kadar çok bilirse, o kadar affeder.” Hoşa gitmeyen cümlelere ve davranışa neyin yol açtığını bulmaya zaman ayırmak, onu affetme yolunda atılmış bir adımdır.
Savunmaya Geçmek mi, Sevecen Olmak mı?
“Başkaları için süreli özenli davransaydık bilinçli ve kasten her an çaba gösterseydik, bu kendimizin ve toplumun üzerinde hayranlık verici etkiler bırakırdı.”
“Küçük bir kafenin 08:30 ile 14:00 arası sorumluluğunu aldığım, Cumartesi günü başıma gelen küçük ama istemeden büyüttüğüm bir olayı anlatacağım. Yine her sabah olduğu gibi kafeyi açmaya gittim bu arada, bizim yemek aldığımız kafe başka, bizde sadece kahve yapılıyor. Yemek aldığımız yerdeki adam kafeyi açmak için yardıma geldi (Kendi isteği ile). Sonra teşekkür ettim falan arka depodan bir şeye bakacağını söyledi bende geç bak dedim normalde bende ne bakacağına bakmaya giderdim ama işim olduğu için gidemedim. İki kafede de sadece yemek ve kahve dışında hiçbir iletişim yok. Meğerse depoya bir şey bakmaya diye benim çöp poşetlerimi ve ıslak mendillerimin hepsini kendi kafesine götürüyormuş. Benim arkadaşımda orda çalıştığı için tüm olup biteni gelip bana söyledi ıslak mendilleri ve çöp poşetlerini geri getirdi ayriyeten orda daha var getiriyim mi gibisinde şeyler söylemiş. Bende sinirlerime hâkim olamadım normalde birkaç eşya için bu kadar yaygara çıkarmam ama o an sinirlendiğim ve aptal yerine konulduğumu hissettiğim için hızlı bir şekilde diğer kafeye gidip “Bir daha asla benim olduğum yere adımınızı atmayın. Bundan sonra kahve almak için bile girmeyin.” Gibi kelimeler kullandım. Sonra benim olduğum yere yine gelir “Nankörsün” deyip birkaç kelime söyledi ve gittiler. Ondan sonra patronumuz Ali Bey kavga ettiğim kişiyi yanına çağırmış. Benim haberim olunca hızlı bir şekilde kafeyi bırakıp oraya gitmek durumunda kaldım çünkü beni haksız çıkaracağını biliyordum. Haksızlığa gelmeyi sevmem. Öylede oldu zaten. Gittiğimde haliyle orda bir laf tartışmasına girdik. Üstüme yürüyünce haliyle bende onun üstüne yürüdüm ve hızlıca oradan ayrıldım. Sonra patronum yanıma gelip sakinleşmem gerektiğini ve o kişiyle bir daha muhatap olmamamı söyleyip gitti. O günden sonra bir daha hiç muhatap olmadık. Zaten birkaç ay sonra işten çıkartıldı.”

Kendinize Şunu Sorun: “İnsanlar Niçin Bu Kadar Zor?”
“Zayıflar hiçbir zaman affedemez. Affedebilmek güçlülere özgüdür.”
                                                                                             MAHATMA GANDÎ
Bu Teknikler Size Nasıl Yarar Sağlayacak?
“Bir öfke anında sabır gösterirsen, yüz gün üzüntü çekmekten kurtulursun.”
                                                                                                                    -ÇİN ATASÖZÜ
Terbiyesiz iş görenin davranışını yüzüne vurma itkisine karşı direnin. Azarlamadan elde edebileceğiniz her türlü tatmin çok kısa ömürlü olacaktır. Eğer birisi sizi yaralarsa, karşılık olarak onu yaralamak bu durumu gidermez. Böyle yapmak sadece ikinizi de mutsuz kılar. Goethe şöyle demişti: “İnsanlara olmaları gerektiği gibi davranın, böylece yeteneklerinin elverdiği kişi haline gelmelerine yardımcı olmuş olursunuz.” Hoşa gitmeyen insanlara kızgınlıktan çok empatiyle yaklaşmayı tercih ederek, çoğu zaman düşmanlığı uyuma dönüştürebilir, öfkenin çevresinden dolaşabilir ve süreç içinde kendinizi ve başkalarını mutlu kılabilirsiniz.
Hemen Sor
Yükleniyor...