Blog yazılarımızı okumak için tıklayın

KURT PENÇESİ (KİBRİT OTU)

Tarih: 19.11.2022 09:00
KURT PENÇESİ (KİBRİT OTU)
Latince adı ‘Lycopodium clavatum’ olan Kurtpençesi otu gülgiller familyasındandır. Anadolu, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetişir. Ülkemizde Trabzon, Rize, Çoruh dağlarının nemli kısımlarında sıkça rastlanır. Bulanık yeşil renkli bir bitkidir. Yaprak koltuklarında çok sayıda beyaz ve kırmızı benekli çiçekleri bulunur. Gövdesinden çıkan incecik, zarif köklerle toprağa tutunur. Her dem yemyeşil olan çokyıllık otsu bir bitkidir. Kurtpençesi, radyum içeren önemli bir bitki türüdür. Avusturya ve Almanya’da doğayı koruma yasası kapsamına alınmıştır. Bazı yörelerde kurtayağı, kurttırnağı, yılankökü, çıyancık, çıyan otu isimleriyle de bilinir.

Yapılan arkeolojik kazılarda Crock Hey Madeni, Wigan, Lancashire, İngiltere’de Karbonfier döneminden kalma 330 milyon yıl öncesine ait kurtpençesi fosili bulunmuştur. Fosil günümüzde yaşayan kurtpençesi otlarıyla benzerlik gösterir. İnsanlık tarihinde Matthiolus ve Lonicerus, diş etlerini güçlendirmekte, ateş düşürmekte, sancı dindirmekte kurtpençesi otunu kullanmışlardır. Kurtpençesi tozu eskiden hapların birbirine yapışmaması için kutulara serpiştirilirmiş. Doğu Avrupa ülkelerinde kuluçka dönemindeki kümes hayvanlarının altına sporları serpiştirilirse yumurtadan civciv çıkmayacağına inanılırmış.  

Kurtpençesi bitkisinden; kurtpençesi çayı, kurtpençesi tozu ve kurtpençesi tentürü üretilir.  

Halk arasında kurtpençesi çayı içmenin gut hastalıklarına, kramplara, eklem ağrılarına, nefes darlığına, tiroit hormonunun etkisini azaltmaya iyi geldiğine inanılır.[1]

 Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

[1] Bitkilerle Modern Tedavi_Dr.Ahmet Toptaş_(s120).                      

SORUMLULUK REDDİ

Bu blog, teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
 

Hemen Sor
Yükleniyor...