Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Berberis vulgaris L. , Barberry, common European barberry / Gewöhnliche Berberitze / Épine-vinette
Botanik özellikler: 2.5 m yüksekliğinde, dikenli (0.5-3 cm uzunluğunda),yaprak döken bir çalı. Yaprakları 2-6 cm uzunluğunda, derimsi, kısa saplı, kenarı dikenli. Mayıs - haziran aylarında açan çiçekler sarı. Meyve etli, 8-11 mm uzunluğunda, olgunlukta kırmızı. Tohum 2-3 tane.
Yayılış: Avrupa. Kuzey Amerika’da doğallaşmış. Türkiye’de genellikle Marmara ve Karadeniz bölgeleri.
Doğal yetişme ortamı: 900-1500 m yükseklikte koruluklar, çalılık ve taşlı yamaçlar
Yetiştirme koşulları: Hemen her türlü toprakta kolaylıkla yetiştirilen bir bitkidir, güneş sever. Tohum veya sürgünle çoğaltılır.
Kullanılan kısım: Kök ve kök kabuğu, yaprak, meyve
Hasat zamanı: İlkbahar veya sonbahar (kök ve kök kabuğu),ilkbahar (yaprak),sonbahar (meyve)
İçerik: Alkaloitler, aromatik yağlar, organik asitler, pektin, reçine, şekerler, tanenler, vitaminler (özellikle C)
Tıbbi etki: Kök ve kök kabuğu: amibisit, antiaritmik, antienflamatuvar, antiepileptik, antihipertansif, antikonvülsan, antioksidan, antiromatizmal, aperitif, febrifüj, hepatoprotektif, kolagog, stomaşik, tonik; yaprak: antidiyareik, antiseptik, antiskorbütik, astrenjan, sedatif, taş düşürücü, böbrek ağrısı giderici, sitoprotektif; meyve: antidiyareik, antiülser, aperitif, diüretik, ekspektoran
Kullanım şekli ve dozu: Kök, kök kabuğu, yaprak: Tıbbi çay (haşlama): 1.5-3 g / gün Tentür (1:10; %60): 6-12 ml / gün
Uyarılar: Tansiyon düşmesi, burun kanaması, solunum güçlüğü, sindirim, deri ve göz sorunlarına neden olabilir. Birçok ilaçla etkileşim gösterir. Meyve dışındaki kısımlar, hekim gözetimi olmaksızın kullanılmamalıdır. En fazla 6 hafta süreyle kullanılır. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
Yemek olarak kullanımı: Ekşimsi meyvelerden (taze veya kuru) tatlı içecek (hoşaf, şurup) hazırlanmasında, yapraklardan lezzet (ekşi) verici olarak yararlanılır.
Veterinerlikte kullanımı: Küçükbaş hayvanların hastalıklarında kullanılır.
Diğer kullanımları: Köklerinden sarı, zamanla koyulaşan boyar madde elde edilir. Budamaya uygundur, çit bitkisi olarak yetiştirilir.
Kaynaklar: Arayne MS, Sultana N, Bahadur SS. 2007. Pak J Pharm Sci 20(1): 83-92 Fatehi M, Saleh TM, Fatehi-Hassanabad Z et al. 2005. J Ethnopharmacol 102(1): 46-52 Imanshahidi M, Hosseinzadeh H. 2008. Phytother Res 22(8): 999-1012 Ivanovska N, Philipov S. 1996. Int J Immunopharmacol 18(10): 553-61 Tomosaka H, Chin YW, Salim AA et al. 2008. Phytother Res 22(7): 979-81 Zovko MK, Kremer D, Karlović K et al. 2010. Food Chem Toxicol 48(8-9): 2176-80
SORUMLULUK REDDİ
Bu blog, teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.