Tarih: 16.11.2022 09:00
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Lavandula stoechas L. ssp. stoechas / French lavender, Spanish lavender / Schopflavendel / Lavande Stéchade, lavande papillon, lavande à toupet, lavande des îles d’Hyères
Botanik özellikler: 45 cm yüksekliğinde yaprak dökmeyen, çok yıllık bir çalı. Gövde dik, dört köşeli ve yıldız tüylerle kaplı. Yapraklar 14-40 × 1-5 mm, sık yıldız tüylü, yeşil - gri renkli, dar uzun mızrak şeklinde, kenarları düz ve alta doğru kıvrık, karşılıklı dizili. Mart - haziran aylarında açılan mavi - mor çiçeklerin 6-10 tanesi bir arada ve gövde ucunda 1.5-4.5 cm uzunluğunda başak şeklinde, 0.5-3 cm uzunluğunda bir sapın ucunda. Başağın ucunda verimsiz 3-4 yaprak taşır.
Yayılış: Akdeniz ülkeleri. Türkiye’de genellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri.
Doğal yetişme ortamı: 700 m’ye kadar yükseklikte güneşli, düz veya eğimli açık alanlar, maki araları Yetiştirme koşulları: Çok su istemez, güneşli ortamları, zengin toprakları tercih eder, tropik koşullardan ve aşırı nemli ortamlardan hoşlanmaz. Yazın ekilen tohum veya çelikleme ile çoğaltılır. Ancak tohumların çimlenme süresi uzun olduğundan sonbahar veya kışın gövde uçlarından, yaklaşık 5 cm uzunluğundaki sürgünler, içinde 2 kısım kaba dere kumu ve 1 kısım torf bulunan kasalara ekilir, ilkbaharda açık alanlara aktarılır. Sürgünlerin köklenene kadar çok az sulanması gerekir. İçinde azot (5 kısım),fosfor (6 kısım),potasyum (7 kısım) olan gübre koku üzerine olumlu etkisi yapar.
Kullanılan kısım: Çiçekli gövde
Hasat zamanı: Yaz
İçerik: Aromatik yağ
Tıbbi etki: Analjezik, antimikrobiyal Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme): 0.8-1.6 g / gün Tentür (%60): 6-12 ml / gün Banyo: 20-100 g / 20 lt Aromatik yağ: 1-4 damla/ gün Uyarılar: Doz aşımında bulantı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, baş ağrısı, kulak çınlaması görülebilir. Aromatik yağ dermatite ve ışığa aşırı duyarlılığa neden olabilir. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
Yemek olarak kullanımı: Çiçekler reçel yapımında kulanılır.
Veterinerlikte kullanımı: Genellikle küçük hayvanlarda haricen antiseptik ve sikatrizan olarak kulanılır.
Kaynaklar: Angioni A, Barra A, Coroneo V et al. 2006. J Agric Food Chem 54(12): 4364-70 Kırmızıbekmez H, Demirci B, Yeşilada E et al. 2009. Nat Prod Commun 4(7): 1001-6 Messaoud C, Chograni H, Boussaid M et al. 2012. Nat Prod Res 26(21): 1976-84 Tzakou O, Bazos I, Yannitsaros A. 2009. Nat Prod Commun 4(8): 1103-6
SORUMLULUK REDDİ
Bu blog, teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.