Blog yazılarımızı okumak için tıklayın

Balık Yağı ve Depresyon

Tarih: 21.05.2022 09:00
Balık Yağı ve Depresyon
Ya depresyon tedavisinde doktorlar beyin kimyasını ilaçlarla manipüle etmekten vazgeçip beyin kimyasını desteklemeye odaklansaydı?
Pittsburgh Üniversitesi'nde balık yağı takviyesi ile yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, daha az üniversite öğrencisinin depresyona gireceği veya antidepresan ilaçlar alması gerektiği görülüyor.
Depresyon, üniversite öğrencilerinde büyük bir sorundur. ABD’de yapılan birçok ankete göre, lisans öğrencilerinin %30'u kendini o kadar depresif hissetmiştir ki bu durum fonksiyonlarını engellemiştir ve %6'sı önceki 12 ay içinde ciddi olarak intiharı düşünmüştür. Reçeteli antidepresan ilaçların göreceli etkisizliği ve olası yan etkileri göz önüne alındığında, bu genç yetişkinlere doğru beslenme ve takviye ile yardımcı olmak önemlidir. Ne de olsa antidepresanlardan yoksun olduğunuz için depresyona girmezsiniz, ancak balık yağlarından elde edilen uzun zincirli yağ asitleri kadar önemli bir şeyden yoksunsanız, bu gerçeklik depresyonun önemli bir nedeni olabilir.
Arkaplan verisi:
Lipid peroksitler, ağır metaller, çevresel kirleticiler ve diğer zararlı bileşikler içermeyen uzun zincirli omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA için konsantre edilmiş balık yağı takviyeleri, beslenme tıbbında devrim gerçekleştirmiştir. Artık çok sayıda bilimsel kanıt, balık yağı takviyesinin, depresyon ve diğer beyinle ilgili bozukluklar da dâhil olmak üzere 60'tan fazla farklı sağlık durumunu önleyebileceğini veya fayda sağlayabileceğini gösteriyor.
Araştırmalar ayrıca balık yağı tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde depresif bozukluk oranlarının düşük olduğunu bildirmiştir.
Omega-3 yağ asitlerinin beyin fonksiyonu için önemi, sinir hücresi zarlarının fosfolipid bileşimindeki rolleriyle ilgilidir. Çalışmalar, EPA ve THA’nın şunları etkilediğini göstermiştir:
  • Beyin hücre zarlarının akışkanlığı.
  • Nörotransmitter sentezi.
  • Nörotransmitter bağlanması.
  • Sinyal iletimi.
  • Serotonin, epinefrin, dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmiterleri parçalayan anahtar enzimlerin aktivitesi.
Yeni veri:
Balık yağı takviyesinin depresyonlu genç erişkinlerdeki etkilerini değerlendirmek için, ortalama yaşı 20 olan 23 denekte (%78 kadın) çift kör bir çalışma yapılmıştır. Bu denekler, standart bir tanı anketinde (Beck Depression Inventory [BDI] Beck Depresyon Envanteri) 10'un üzerinde bir puanla belirgin olarak belirgin depresyona sahipti ve bir antidepresan ilaç almıyorlardı. Denekler eikosapentaenoik ve dokosaheksaenoik asitlerden oluşan bir plaseboya (mısır yağı) veya balık yağı grubuna (1.4 g EPA+DHA) rastgele atandılar. BDI, takviyeden önce ve tekrar 21. günde tamamlandı.
Sonuçlar, gruplar arasında depresyon durumunda anlamlı bir fark olduğunu gösterdi. Balık yağı kullananlarda, deneklerin %67'si artık depresyon ölçütlerini karşılamıyorken, plasebo grubunda sadece %20'si artık depresyonda değildi.
Yorum:
Bu sonuçlar oldukça önemlidir ve düşük doz balık yağı takviyesinin ruh halini iyileştirmede çok hızlı sonuçlar üretebileceğini göstermektedir. Etkileyici sonuçlara rağmen, tedavi amaçlı kullanıldığında balık yağları için dozaj tavsiyem 3.000 mg EPA+DHA'dır. Bu dozaj seviyesi, daha yaşlı deneklerde yapılan önceki çalışmalara dayalı olarak daha da iyi sonuçlar üretebilirdi.
Ek olarak, son birkaç yılda ruh halini, beyin sağlığını, hafızayı ve/veya yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi önlemeye yönelik beslenme yaklaşımlarını yansıtan çalışmaları vurgulayan birkaç haber bültenine baktığınızda göreceğiniz, odaklanılacak kilit alanlar şunlardır: iltihabı azaltmak, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek, süper beslenme ile gerekli yapı taşlarını sağlamak ve diyetten ve takviye yoluyla antioksidanları tüketerek beyni hasardan korumak.
Diyetle ilgili olarak, Karatay, Akdeniz veya Yeni İskandinav Diyeti çok yardımcı görünüyor. Takviye ile ilgili olarak, balık yağlarına ek olarak üç temel öneri daha vardır:
#1. Tüm vitamin ve mineraller için en azından önerilen diyet alımını sağlayan yüksek kaliteli bir çoklu vitamin ve mineral takviyesi alın.
#2. Kan seviyenizi optimum aralığa (50-80 ng/ml) yükseltmek için yeterli miktarda D3 vitamini (tipik olarak günde 2.000-5.000 IU) alın.
#3. Üzüm çekirdeği veya çam kabuğu özü gibi flavonoid açısından zengin özler gibi ekstra bitki bazlı antioksidanlar alın. Örneğin Zerdeçal, bir “yeşillik içeceği ” ürünü veya resveratrol.

Kaynakça:
Ginty AT, Conklin SM. Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial. Psychiatry Res. 2015 Sep 30;229(1-2):485-9.

SORUMLULUK REDDİ
Bu blog yerel sağlık departmanınız tarafından onaylanmamıştır ve teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. İmla ve yazım hataları olabileceği durumunu göz ardı etmeyin.

 
Hemen Sor
Yükleniyor...