Blog yazılarımızı okumak için tıklayın

AYNISAFA ÇİÇEĞİ

Tarih: 09.11.2022 09:00
AYNISAFA ÇİÇEĞİ
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Calendula officinalis L. / Calendula, garden-pot marigold, marigold, poet’s marigold, pot marigold / Ringelblume / Souci officinal
Botanik özellikler: 60 cm yüksekliğinde, bir veya iki yıllık, tüylü, otsu bir tür. Gövde az çok dik, dallanmış, dörtköşe. Yapraklar genellikle 7-14 cm uzunluğunda, grimsi - yeşil, kalın ve tüylü, tabandakiler kısa saplı, üsttekiler sapsız. Gövdenin ucunda yer alan 4-7 cm çapındaki gösterişli çiçekli durumlar mart - temmuz aylarında açar, dilsi ve tüpsü çiçekler sarıdan turuncuya kadar değişen renklerde. Meyve kahverengimsi, 1-2 mm kalınlığında; tabana veya tepeye doğru daralmış, yarım daire şeklinde kıvrık.
 
Yayılış: Güney ve Orta Avrupa. Süsleyici özelliğinden dolayı yetiştirilir.
 
Doğal yetişme ortamı: 500 m’ye kadar yükseklikte bahçe ve parklar, boş alanlar
 
Yetiştirme koşulları: Güneşli yerleri, nemli toprakları, organik gübreli geçirgen ve rüzgardan korunmuş yerleri sever; düzenli sulanması gerekir. İlkbahar başında hava sıcaklığının 20°C’ye ulaştığı günlerde doğrudan yetiştirileceği toprağa, saksıya veya geceleri sıcaklığın 5°C’nin altına düşmediği ilkbahar sonunda doğrudan açık alana ekilen tohumla yetiştirilir. Çimlenme süresi 5-14 gündür. Kuruyan çiçekli sapların koparılması çiçeklenme süresini uzatır. İç mekanda da yetiştirilebilir.
 
Kullanılan kısım: Dilsi çiçekler veya bütün çiçekli durum (taze veya kurutulmuş),yaprak
 
Hasat zamanı: Mart - haziran
 
İçerik: Aromatik yağlar; fitosteroller, flavonoitler; glikozitler, karotenoitler; karbonhidratlar, reçine, terpenoitler
 
Tıbbi etki: Dahilen: antiemetik, antienflamatuvar, antihemorajik, antimikrobiyal, antiödem, antiseptik, antispazmotik, antiviral, astrenjan, detoksifiyan, diafonetik, emmenagog, immunostimülan, sarılıkta, sindirim sistemi tahrişlerinde; haricen: analjezik, antimikrobiyal (özellikle ağız boşluğunda),antiparazitik, dermatosik, vulnenar
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme): 3-12 g / gün Tentür (%90): 1-4 ml / gün Haricen: 1-2 tatlı kaşığı kuru çiçekli durum 240 ml kaynar suda 10 dakika demlendikten sonra soğutulur ve yaralı yere ya da siğilin üzerine sürülür veya gargara şeklinde kullanılır.
 
Uyarılar: Âdet düzensizliklerine, (papatyagillere alerjisi olanlarda) kontakt dermatite neden olabilir. Küçük çocuklar, anne adayları ve emzirenlerce kullanılmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Çiçekleri koku ve renk verici, genç yaprakları salata olarak değerlendirilir.
 
Veterinerlikte kullanımı: Bütün hayvanlarda kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Kozmetikte, parfümeride faydalanılır.

SORUMLULUK REDDİ

Bu blog, teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
Hemen Sor
Yükleniyor...